Muslimien viettämä Ramadan, islamilaisen kalenterin yhdeksäs kuukausi alkaa ensi viikolla. Tyypillistä kuukaudelle on sen aikana vietettävä uskonnollinen paasto, jonka aikana syödään vain auringon laskettua.

Minä huomasin paaston ajan läestyvän viime viikolla ruokakaupassa. Sinne oli nimittäin ilmestynyt myyntiin eri kokoisia "Ramadan-laatikoita" sisältönään peruselintarvikkeita (makaroonia, öljyä, jauhoa..).

876623.jpg

Viime vuonna kuvittelin, että laatikot sisältävät herkkuja ja olin nyt yllättynyt laatikoiden arkisen sisällön nähtyäni. Osaisiko joku paremmin tietävä selittää?

Eilen ruokakaupassa käydessämme ihmiset olivat suurin joukoin ostoksilla. Herkut oli laitettu erityisesti esille, ja esimerkiksi suklaavanukkaita myytiin neljän sijasta kahdeksan kappaleen pakkauksissa. Paketin päällä hehkui suuri teksti, josta erotin sanan Ramadan. Ramadanin aikana kaupoissa myydään muutenkin erityisiä paaston ajan herkkuja, kuten erilaisia leipiä, joita mekin ostimme lasten kanssa viikonlopun maistiaisiksi. Ostimme kohonneen pitsapohjantyyppisen leivän, joka oli koristeltu siemenillä. Leipä oli ihan ok, mutta minä odotan sellaista tummempaa pyöreää leipää, josta tulee mieleen ohrarieska.

Turkki on uskonnon suhteen (ainakin toistaiseksi) vapaa maa. Ihmiset voivat täällä päättää uskonnonharjoittamisen asteensa itse, ja suurin osa tuntemistani paikallisista ei esim. rukoile päivittäin tai paastoa. Paaston aikaa kunnioitetaan kuitenkin esim toimistoissa jättämällä kokoustarjoilut pois enkä minäkään halua pyytää Elimasta laittamaan ruokaa, koska tiedän hänen paastoavan. Raa´alta tuntuu, että edes vettä ei saa juoda auringon ollessa ylhäällä.

kun auriko laskee notkuvat pöydät kodeissa ja kaupungilla herkuista, ja paaston lopputulos onkin yleensä muutama ylimääräinen kilo..

Tänä vuonna Ramadania vietetään 13.9 -12.10.