Kotona odotetaan kovasti koulun alkua. Lämpötila on kohonnut taas yli kolmeenkymppiin ja lapset tuntuvat kiehnäävän koko ajan samalla neliömetrillä kanssani. Päivien oma aika on typistynyt minimiin ja siksi nyt vasta raportaasia jalkapallo-ottelusta:

Keskiviikko-iltana läksin miehen kanssa kaksin jalkapallo-otteluun.Yleensä jätän joukkueurheilun katsomisen muille, mutta nyt mies houkutteli minut viekkaasti tekstiviestillä katsomaan pääseekö mestareiden liigaan Besiktas vai FC Zürich. Besiktasin mustavalkoisiin väreihin pukeutuneina, tyttären fani-kaulaliina käsivarrella, lähdin intoa tihkuvan miehen kanssa matsiin.

865737.jpg

Fanikatsomo vasemmalla, vip-katsomo oikealla ja vastustajan kannattajat päädyssä

Into ja hurmio tarttuivat salakavalasti, kun 35 000 päinen jalkapallokansa eli pelin mukana jokaista sekunttia. Kannatuslaulut raikasivat, kädet taputtivat ja maalit saivat yleisön räjähtämään. Huomasin itsekin buuaavani tuomarin "väärille" tuomioille ja nousevani muiden katsojien mukana seisomaan. Kannattajien luoma tunnelma oli uskomaton!

865926.jpg

Jalkapallolla on Turkissa kansallis-urheilun asema. Otteluita seurataan sankoin joukoin stadioneilla ja tv.n ääressä. Jokainen turkkilainen tuntuu kannattavan jotain joukkuetta ja tunnustavan ylpeydellä joukkueen väriä. (Besiktas: musta ja valkoinen, Fenerbahçe: sininen ja keltainen ja Galatasaray: punainen ja keltainen)

 865935.jpg

Pelin aikana kannattajat pureskelevat pussikaupalla auringonkukan siemeniä. Paikalliset laittavat siemenen kuorineen suuhun, saavat sen auki ja sylkäisevät pelkät kuoret ulos. Vasta-alkajalle siemenen saaminen ulos kuoresta hampain tuntuu mahdottomalta ja on turvauduttava sorminnäpertelyyn.

866010.jpg

Besiktas - Zürich 2- 0. Meidän jengi on mukana mestareiden liigassa! (lohkossa A). Pakkohan sitä on mennä jotain Mestareiden liiga-ottelua katsomaan, kun on käynyt karsinnoissakin..

Mestareiden liigan alkulohkot:

Lohko A: Liverpool, FC Porto, Marseille, Besiktas

Lohko B: Chelsea, Valencia, Schalke, Rosenborg

Lohko C: Real Madrid, Werder Bremen, Lazio, Olympiakos

Lohko D: AC Milan, Benfica, Celtic, Shakhtar Donetsk

Lohko E: Barcelona, Lyon, Stuttgart, Rangers

Lohko F: Manchester United, AS Roma, Sporting Lissabon, Dynamo Kiova

Lohko G: Inter, PSV Eindhoven, ZSKA Moskova, Fenerbahce

Lohko H: Arsenal, Steaua Bukarest, Slavia Praha, Sevilla/AEK Ateena