Tänään on ollut kiireinen päivä. Vieraat on huolehtittu lentokentälle. Lapsilla on ollut koulussa omien töidensä esittelypäivä ja kotona on ollut jostain syystä levoton tunnelma lasten keskuudessa. Nyt vihdoin on aikaa istahtaa ja päivittää blogia.

Olen asentanut sivulle myös paikantavan kartan, josta voin vähän kurkkia missä päin blogiani lueskellaan..

Mutta nyt vähän vapputunnelmia..

Mies piti maanantain vapaata, ja lasten ollessa koulussa näytimme vieraillemme vielä vähän Istanbulia. Illalla söimme fajitoja ja Vappu näkyi kotonamme yhtenä ainoana serpentinirullana. Meillä oli mukava ja rauhallinen ilta ja talo taisi olla hiljainen ja pimeä jo ennen puoltayötä.

Tiistai-aamuna olin aikaisin lähdössä miehen kyydissä kielitunnilleni, kun ensimmäinen epänormaali asia tapahtu. Lasten koulubussi soitti, ja kertoi olevansa liikenteen takia myöhässä noin 10 minuuttia. Ihmettelimme asiaa, sillä koulubussi on ollut aina niin tarkasti paikalla, että siitä on voinut tarkistaa oman kellonsa. Seuraavaksi automme tarkistettiin todella tarkasti ajaessamme miehen työpaikan parkkihalliin: pohja peilattiin, takakontti tarkistettiin ja naamojamme tutkittiin tarkkaan. Ihmettelimme virkaintoisia vartioita. Turkin opettajalle pahoittelin ja selvitin myöhästymiseni syytä, johon hän totesi: " johtuu varmasti toukokuun ensimmäisestä päivästä."

Silloin raksahti.

Ja vähitellen myös mieheltäkin alkoi tulla infoa kännykkään.

Toukokuun ensimmäisenä päivänä Istanbulin keskustaan on odotettavissa virkavallan ja mielenosoittajien kahakointia. Toinen silta Aasian puolelta Eurooppaan on suljettu, ja toista vartioidaan tarkasti. Jokainen ylittävä auto tutkitaan.

Elimas varoitteli meitä menemästä keskustaan ja näytti miltä tv-kanavalta seurata päivän tapahtumia.  TV.stä seurasimme keskustan mielenilmaisuja ja poliisien vesitykkejä ihmetellen, voiko se olla totta. Kaupungin toukokuun ensimmäisen liikennettä kuvattiin kaaokseksi. Jonot aukiolleelle sillalle kasvoivat jopa 50 kilometrin pituisiksi ja ihmiset myöhästyivät tunteja työpaikoiltaan.

Uskaltauduimme lähtemään tiistaitorille, mutta asenteella, että jos näyttää epämääräiseltä tai ruuhkaiselta käännytään takaisin. Elämä meidän nurkilla oli kuitenkin kuin aina ennenkin. Torireissu oli onnistunut, ja kotiin palattiin kädet väärällään kasseja.

Ilmaltaan vappuaatto ja -päivä olivat mahtavia. Päivälämpötilat nousivat jopa 24 asteeseen ja shakista innostunut lapsikatraamme saatiin välillä ulos pelaamaan jalkapalloa. Pelin tiimellyksessä pihamaaltamme löytyi tällainen kaveri:

560129.jpg

Johdonmukaisesti ristimme kilpparin Vapuksi. Elimakselta kuulin, että se on pihamaamme asukki jo vuosien takaa ja, että kilpikonnaa näkee pihalla näin huhti - kesäkuussa.