Yksi tylsä syksy melkein 10 vuotta sitten pohdimme erään ystäväni kanssa silloista elämäämme. Kaveriporukka oli hajaantunut kuka minnekin opiskelemaan ja tutut kuviot olivat hajonneet täysin. Minä olin yksinäisenä kotinurkilla uusien opintojen edessä. Satoi paljon ja oli harmaata, eikä mitään mielenkiintoista opintojen ohella tapahtunut. Sitten satuin lukemaan jostain naistenlehdestä neuvon, jolla voittaa pitkä harmaa syksy ja saada elämään vähän uutta potkua. Lehden neuvo oli koettaa kerran viikossa jotain uutta asiaa. Ei mitään extremeä joka viikko, vaan vaikka uutta hedelmää, ruoka-ainetta tai vaikkapa tutun reitin sijaan jotain toista kulkutietä.

Me vähän innostuimme ystäväni kanssa asiasta. Ajattelimme, että tällä tapaa, uusia asioita kerran viikossa kokeilemalla, sitä oppii 52 uutta asiaa vuodessa. Alkuhuumassa listasimme kokeiltavien asioiden joukkoon ainakin lumikengillä kävelyn ja avantouinnin ja sovimme, että raportoimme "uusista asioistamme" toiselle kerran viikossa. En enää muista kauanko intoa riitti ja mitä uutta tuli kokeiltua, mutta avantounti on siitä syksystä asti kummitellut aivojeni perukoilla kylmän veden inhostani huolimatta.

Tällä hetkellä, kun elämä ei ole mitään confort zonella lillumista, tuntui, että on tehtävä jotain, jolla voi voittaa itsensä. Jotain, jolla voi osoittaa olevansa vahva  ja PYSTYVÄNSÄ melkein yliluonnolliseen. Niinpä, kun lauantaina olimme käymässä mökillä, minut valtasi suunnaton, pakonomainen tarve päästä yksin saunaan. Heitin löylyä, kärvistelin kuumassa ja hikoilin. Ikkunasta katsoin hyistä merta ja harmaata ilmaa ja päätin, että nyt jos koskaan minä uhmaan itseäni ja teen jotain omalle luonnolleni ennen kuulumatonta. Kylmän rauhallisesti nappasin pyyhkeen, kävelin rantaan ja kahlasin mereen ohutta jäätä jalkojen alla rikkoen. Oli kylmä ja tuntui pahalta, mutta toisaalta ei tuntunut missään. Rikoin itselleni aukon kastautua ja vedin pari kunnon vetoa jäähileen keskellä. Saunoin lisää ja toistin pulahdukseni vielä kaksi kertaa ollakseni vaan ihan varman, että pystyin asiaan.

Jääkylmässä vedessä pulahtaminen tuntui samaan aikaan pahalta ja hyvältä ja antoi ainakin hetkeksi tunteen, että kaikki on mahdollista.

1341056.jpg