Paljon on kaikkea "vuodatettavaa" ja teen nyt varmaan muutaman postauksen meidän viikonlopun kuulumisista...

Axelin perjantaina alkanut, harmittomalta kuulostanut yskä on yltynyt hinkuvaksi ja vinkuvaksi hengitykseksi ja limaiseksi yskäksi. Palasin juuri lääkäriltä, joka totesi Axelin nyt sairastavan ensimmäistä bronkiolitistään. Ihana tapa täällä on, että ainakin meidän lastenlääkärille voi tekstailla tai soittaa ja kysellä neuvoa viikonloppunakin. Niin minäkin tein eilen, ja sovimme, että jos tilanne ei parane tulen tänään käymään. Axelin vinkuminen kuulostaa inhottavan tutulta, juuri siltä, miltä Emilkin yskintä pienenä kuulosti. Emil oli tosin sairastanut jo vuoden ikään mennessä muutaman bronkiolitisen ja kaksivuotiaananhan hänellä todettiin lapsuusiän astma. Lääkäri varoittelikin nyt, että muutama vielä lisää ja sitten epäillään astmaa, mutta vielä ei anneta periksi.

Lääkärikäynti yksityisellä klinikalla on kallista (ihan Suomen hinnoissa), mutta lääkkeet käytännössä katsoen ilmaisia. Nyt yskänlääke ja nestemäinen astmalääke Ventoline maksoivat noin 6,50 liiraa joka on noin 4 euroa. Lääkkeisiin ei myöskään tarvita reseptiä.

Heitin juuri Emilin vanhentuneita astmalääkkeitä  monella sadalla eurolla roskiin (koska niitä ei enää tarvitse käyttää päivittäin), mutta koska astmalääkkeetikin ovat noin halpoja, voisi tuota Ventolineä hakea Emilinkin käyttöön yskän varalle yhden inhailerin.

*   *   *   *

Toinen huolen aihe on Emilin koulunkäynti. Kansainvälistä koulua käyvän tokaluokkalaisen tulisi joka päivä (perjantaita lukuunottamatta) käyttää läksyihin noin 20 minuuttia. Minusta ihan ok määrää aikaa. Mutta läksyjen määrä on niin suuri, että Emilillä tuhraantuu läksyihin joka päivä noin tunti. Nyt Emil valittaa aamuisin että ei halua kouluun ja eilen itki, että inhoaa koulua eikä osaa mitään. Eilen tietysti heti juteltiin, että mikään muu ei ole koulussa ongelmana vaan harmitus kohdistuu läksyjen määrään jotka hallistsevat koko iltaohjelmaamme ja hänen omasta mielestään omien ideoiden puutteeseen...  Luokassa käsitellään tällä hetkellä eri kulttuureita, eikä Emil ollut osannut vastata kysymykseen: "millaista musiikkia tai taidetta Suomessa tehdään". Minustakin aika vaikea kysymys. Mielestäni tätä olisi voitu pohtia vaikka ensin yhdessä kotona.

Edellinen luokan tutkimisen kohde: "erilaiset elinolot", oli Emilistä mitä mielenkiitoisin ja hän saikin suurta kiitosta paneutumisestaan tutkimuksiin valitsemansa ympäristön: vuoriston, elinoloista ja eliöistä.

Vaikka koulukäynti tällähetkellä tuntuukin Emilistä puuduttavalta, ei se tarkoita, että Emil haluaisi vain leikkiä. Lauantaina meillä oli kotona glögi-kutsut ja talo täynnä lapsiperheitä. Emil kuitenkin valitsi mieluummin keskustelut aikuisten kanssa, kuin lasten vilkkaat leikit hänen huoneessaan.

Tänään iltapäivällä on onneksi keskustelut opttajien kanssa, niin voin ottaa Emilin läksymäärät ja tunteen "osaamisen puutteesta" keskusteluksi opettajan kanssa.

Onneksi kohta alkaa joululoma, niin lapset saavat taukoa koulusta. Saattaapa koko koulu unohtua sillä meidän perhe lähtee joulun viettoon Suomeen - toivottavasti hangille!