Eilisen lääkärikäynnin jälkeen Axelille alkoi nousta kuumetta. Poika nukkui ja valvoi 45 minuutin pätkiä ja hereillä ollessaan tankkasi vettä ja töpsytteli ympäri olohuonetta, kunnes väsähti taas ja halusi nukkumaan, josta taas seuraava kunnon yskänpuuska sai hänet hereille.. Onneksi Elimaksella oli aikaa tulla Axelin seuraksi, niin, että minä pääsin yksin opettajien kanssa juttusille. (mies kun on Uzbekistanissa).

Ensin tapasin Alexandran opettajan. "Ei mitään ongelmia", opettaja sanoi. "Alexandra on Alexandra." "Vähän pomotteleva ja äänekäs välillä, mutta erittäin aktiivinen koulutyössään ja opettajan apuna", olivat kommentit jotka sain. Kehuja ja ihmetystä tuli Alexandran kehittyvästä kirjoitus- ja lukutaidosta. Opettajan näytti Alexandran kirjoituksenharjoitus-vihkoa, ja sieltä oli ihan selvästi luettavissa pieniä englanninkielisiä lauseita. Kirjainten koko oli vielä aika suurta, samoin lauseen perässä olevat pisteet. (olivat mustikan kokoisia :)).

Emilin opettaja oli kertomistani huolista yllättynyt. Hänen mukaansa Emil on erittäin aktiivinen tunnilla. Hän viittaa joka kysymykseen, haluaa osallistua kaikkeen ja on kuulema matemaattisessa ajattelussa yksi luokkansa lahjakkaimmista. Emilille vaativimpia asioita ovat mielikuvitusta vaativat jutut. Opettajan kertoi, ja näytti, kuinka he ovat tekemässä päiväkirjaa jonkun toisen lapsen elämästä. Emilin on vaikea kuvitella olevansa poika jostain toisesta maasta ja kulttuurista, ja kirjoittaa siitä tyyliin " Tänään ennen koulua minä..."

Läksy-ongelman ratkaisemiseksi sovimme, että "kellotan" läksyjen tekemistä, ja lopetan ne niin, että koko iltaa ei tarvitse pakertaa. Opettaja, erittäin ymmärtäväinen Kalifornialais-nainen, sanoikin; "että eihän koulun tehtävä missän nimessä ole stressata ja painostaa näin nuoria lapsia, vaan saada kiinnostus heräämään." Opettaja taas kirjoitti itselleen huomion, siitä, että muistaa kehua Emiliä ennemmän, jotta tämä tiedostaa oman osaamisensa.

Jokaisella lapsella on vahvuutensa ja heikkoutensa. Emil tuntuu olevan vahva tiedon omaksumisessa ja sen jalostamisessa. Hän inhoaa sääntöjen rikkomista eikä ole "heittäytyjä". Alexandra taas on ehkä enemmän luova ja soveltava. Onneksi koulussa on paljon myös taideaineita, tekemistä ja ideoimista niin, että meidä "professorinkin" pitää välillä liata kädet vaikka työntämällä ne saveen ja riehakas Alexandra pääsee harjoittamaan keskittymistä valitsemassaan activityssä: joogassa!

Axel ressukka kuumeilee edelleen ja näyttääkin aika sairaalta. Yö oli aika rankka. Axel heräsi noin kolmen tunnin välein kuumeen nousuun, juomaan vettä tai rinnalle. Tänään olisi ollut paljon odottamani Kansainvälisten Naisten Joulu Bazaari, mutta en raaski jättää Axelia. Illalla olisi myös Konsulaatin järkkäämät Itsenäisyyspäivä-pippalot, mutta nekin jää väliin, sillä äitiä tarvitaan nyt kotona.