826837.jpg

Pitkä viikonloppu-loma/team bilding reissu luoteis-Turkkiin 10-14.8.2008

Meidän autolomailusta pitävä perhe hyppäsi taas viime perjantaina autoon ja hurautti luoteis-Turkkiin Egeanmeren rannikolle tutkimaan antiikinaikaisia ihmeitä ja testaamaan enemmänkin turkkilaisille suunnattuja lomanviettopaikkoja.

Ensimmäinen ajoetappi oli 4 tunnin pyrähdys Eceabatiin Hotel Kum.n, jonne ehdimme parahiksi katsomaan kaunista auringonlaskua. Tätä hotellia käytimme lähinnä yöpymispaikkana, vaikka toki ehdimme vähän pulahtaa mereen ja uima-altaaseenkin. Hotelli oli hyvin simppeli, uima-allas kiva, mutta rannan hiekka oli erittäin ihanaa, valkoista ja sileämpääkin sileää ja auringonlaskun värit mainostekstejen mukaan aivan uskomattomat.

Aamu-uintejen jälkeen ajoimme Troijaan katsomaan historiankirjoista tuttua Troijan hevosta ja muita jäänteitä ainakin yhdeksän kertaa uudestaan rakennetusta Troijan kaupungista. Troijan raunioilta on löytynyt paljon samanlaisia kauniita pylväsjäänteitä kuin Kreikassakin, ruukkuja, astioita ja jopa arviolta 4500 vuotta vanhoja tiiliä.. 

831586.jpg

Troijan hevonen oli mahtavuudellaan uljas ja kunnioitettava näky, ja lapsille mitä mainioin energian purkupaikka. Sisäänjohtavat portaat jatkuvat ylimpään kerrokseen saakka, ja lapset kurkistelivat milloin mistäkin ikkunasta. Ylimmistä ikkunoista kurkatessani minua huimasi ja jalat löivät loukkua puurakennelman huojuessa ihmisten kävllessä rappuja ja kurkkiessa ikkunoista. Uskallankohan ikinä kiivetä esim Eiffeliin tai lentää mahdollisesti kuumailmapallolla?

830856.jpg

Troijasta jatkoimme matkaa noin tunnin ajomatkan päähän kücükkuyun, jossa vietimme lopun päivää rannalla oliivipuun varjossa istuskellen sinne jo valmiiksi kokoontuneiden miehen työkavereiden kanssa .Illan suussa majoittauduimme mitä uskomattomimpaan hotelliin korkealle kukkulan rinteelle, Adatepen pieneen, idylliseen kylään, jossa turkkilaiset ja kreikkalaiset ovat asuneet tuhansia vuosia yhdessä. 

AD34.jpg

Hotellin sisäpihalla oli satumainen puutarha joka katetun terassin kanssa toimi ravintolasalina. Pienen hotellin muutamat vieraat istuivat rauhallisessa ympäristössä, hotellin korkeiden kivimuurien sisällä tummeneva taivas kattonaan. Kynttilät ja lyhdyt valaisivat puutarhaa ja taustalla soi hiljainen musiikki. Kukista ja yrteistä lähti vieno tuoksu. Valosaasteen ulottumattomissa taivaan tähdet loistivat kirkkaina ja tunnelma oli käsin kosketeltava. Hotelli olisi täydellinen paikka romanttiselle get awaylle, mutta meidän seurueessa pyöri omien lastemme lisäksi miehen työkavereiden jälkikasvua - yhteensä 7 lasta, joten seurueemme söi... lapsiperheiden illallista miesten yrittäessä vahtia isompia lapsia ja naisten taiteillessa ruokaa suuhun yhdellä kädellä, toisessa kainalossa vauvaa roikottaen (paikka oli niin romanttinen, että ei mitään syöttötuoleja).

bahce01.jpg

Illallisen loppupuolella Axel sentään simahti ja  pääsimme kylässä lomiaan viettävän työkaverin johdattelemana katsomaan tähtitaivasta punaviinimukit kourissa. Kiipesimme pimeässä jollekin kukkulalla ja yläpuolellamme avautui kirkas tähtitaivas, josta erottui selvä kirkkaampi raita - näimme osan valoa tuovaa linnunrataa. Kaikki seisoivat hiljaa tähtiä ihallen ja tähdenlentoja odotellen niskat kenossa taivasta kohti, lapsetkin. Jostain alempaa kuului lampaiden yöllistä määkinää ja paimenkellojen kilinää. Todella mieleenpainuva kokemus.

Aamulla kiertelimme vähän kylän "raitteja" ja kuntoilimme helteessä katsomaan paikan nähtävyyttä Zeuksen alttaria, josta taru kertoo Zeuksen seuranneen Troijan tapahtumia. Adatepe on mahtava koskematon kylä suojassa vuoren rinteellä, ja sen kadutkin ovat uskoakseni samaa kuntoluokkaa kuin tuhat vuotta sitten:

836919.jpg

Kadut olivat muhkuraisia ja vaikeakulkuisia, kanat tepastelivat vapaina siellä täällä ja kylän miehet istuivat teellä suuren tammen siimeksessä. Rauhallinen idylli, jota suuret turistilaumat eivät häiritse.

Ihastuimme paikkaan, ja rupesimme jo miehen kanssa pohtimaan miten olisi mahdollista järjestää kahden keskeinen hyppy "paratiisiin", näille kukkuloille patikoimaan ja istumaan romanttisesti tähtitaivaan alle katselemaan taas linnunrataa.

Eihän sitä koskaan tiedä.