tietoa_oulusta.jpg

Meilla on miehen kanssa tapana tehda kerran kesassa noin vuorokauden pituinen kaupunki-loma Suomessa. Matkan paatarkoituksena on saada kahdenkeskista aikaa ja vapautta lapsista, mutta samalla tutustua ja nahda Suomen kaupunkeja. Tahan mennessa olemme lomailleet Helsingissa, Tampereella ja Savonlinnassa. Tana vuonna kaupunki-loma kohteena oli Oulu.

Oulu siksi, etta halusin nahda millainen on se kaupunki, joka suoltaa ihmisia ympari maailmaa puhumaan leppoista murretta ja olemaan letkean kiireettomia. Jokaisessa asumassani maassa olen nimittain tormannyt ja tutustunut oululaisiin.

Pyrahdimme Ouluun 5-6.7 torstain aamupaivakoneella. Saa oli kaunis ja aurinkoinen ja lentokoneen ikkunasta todistimme, etta Suomi on vihrean kullan ja tuhansien jarvien maa. Kaunista koskematonta metsa- ja jarvimaisemaa silmankantamattomiin.

Oulussa ihastelimme ja mittailimme kaupunkia. Kaupungin keskusta mukavasti merenrannalla. Kirjasto ja kaupungintalo lahes meren paalla. Niiden takana tori ja siita muutaman askeleen paalla kavelykatu Rotuaari. Kiertelimme paikkoja, soimme lounasta ja kuuntelimme murretta. Ihmiset olivat iloisia, leppoisia,  puheliaita ja erittain avuliaita. Kadut vilisivat ihmisia, jotka paa-asiallisesti liikkuivat rattaita tyonnellen tai pyoralla.

Oli kerrassaan ihanaa olla kaksin. Ei ylimaaraisia vessakaynteja, hihasta vetoa, itkua eika hassuja kysymyksia, vaan kaksi aikuista rennolla aikataululla ja aikuisten ohjelmalla. Rentoa kaupungin tarkkailua, punaviinilasillisen nauttimista terassilla, huolellista valmistautumista illallista varten, ihan vain kaksin.

Illallisen nautimme ystavien suosittelemassa ravintola Uleåborgissa, joka sijaitsee makasiinirakennuksissa rannalla. Ruoka ja miljoo olivat mielettomia, kuten myos palvelu. Maininnan saa myos mahtavin nakemani naistenvessan tarvikehylly, josta loytyi apu naistenvaivojen lisaksi hiusten laittoon ja muotoiluun, suun huuhteluun ja muuhun hygieniaan, napin ompelemiseen ym ym.

Iltaohjelma jatkui Dallasista tutun ystavapariskunnan luo ja siita yhdessa kaupungille. Aamulla tapasimme viela kahden kielen vaen Merjan ja kolme suloista lapsukaista kahvikupposen aaressa. Mutta sita ennen olimme tietysti nauttineet rauhallisen, pitkan aamupalan aikuisten tyyliin.

Vaikka loma kesti vain noin 24 tuntia, antoi se kaivattua lepoa ja kahdenkeskista aikaa. Tallaisia kotimaisia mini-kaupunkilomia voin suositella lampimasti muillekin. Ensi vuoden lomakohde on jo mietinnassa!

Ylareunan kuvassa komeilee oululainen toripoliisi-patsas.