Vaikea sanoa, onko joulu vai juhannus suomalaiselle tarkeampi juhla. Molempiin liittyy vahvoja traditioita ja molempia juhlitaan perhepiiriissa tai ystavien kanssa kodeissa, poissa kaupungeista. Joulun juhlinnan sisatiloissa ymmartaa oikein hyvin, mutta se, miksi juhannusta juhlitaan aina maalla ja kaupunki tyhjenee on oikeastaan aika janna ilmio.

Omia juhannusmuistoja kaivellessa on keskikesan juhlaa aina yhta kertaa lukuunottamatta tullut vietettya jossain veden aarella, useimmiten meren rannalla. Mieli, ystavat tai joku muu on vetanyt luonnon keskelle nauttimaan keskikesan pisimmasta paivasta, enka ole pitanyt sita mitenkaan ihmeellisena, ennen, kuin sain selitella suomalaista juhannuksen viettotapaa Istanbulissa intialaisille ystavillemme, jotka ovat asuneet Suomessa kaksi vuotta. He nimittain luulivat, etta Vappu on Suomen suosituin ja tarkein juhla. Yritin selittaa, etta Vappu saattaa olla nakyvin, silla perusteella, etta suuri massa ihmisia on Helsingin tai muun kaupungin keskustassa,  mutta Juhannus tai Joulu paljon Vappua tarkeampi, ja ihmiset ovat silloin havinneet nakymattomiin jouluna koteihin ja Juhannuksena mokeilleen tai leirinta-alueille maalle ihailemaan yotonta yota.

Yhden Juhannuksen olen viettanyt Tukholman keskustassa miehen kanssa siella kesatoissa ollessamme. Emme voineet tyovuorojeni takia lahtea sikalaisten ystavien kanssa saaristoon vaan jaimme kaupunkiin ihmettelemaan. En ole varmasti ikina nahnyt tyhjempia kaupungin katuja ja autiompia baareja kuin tulloin juhannusaattona -94 Tukholmassa. Olo oli yksinainen ja ontto, melkein hyljatty, vaikka olimme yhessa.

Tana Juhannuksena vietimme rauhallista ja leppoisaa iltaa miehen veljien ja rakkaan ystavaperheen kanssa meidan mokilla. Sellaista meidanlaista juhannusta uusien perunoiden, sillin ja grilliruoan kera. Saunottiin, laulettiin snapsilauluja, muisteltiin menneita, naurettiin ja istuttiin villapaidat ja -sukat paalla ulkona keskella yota.

Voi olla, etta pohjoismainen juhannuksen viettotapa jaa mysteeriksi ulkomaisille ystaville .. Vaikea selittaa heille mita jarka on istua kesayona ulkona talvivaatteissa, kun vieressa on lammin mokki..