Axelilla on ollut tänään tosi huono päivä. En tiedä onko vatsassa ilmaa vai rintaraivari, mutta pikkumies huutaa ja uhoaaa koko 60 cm varrellaan. keuhkoissa on ytyä kuin oopperalaulajassa ja tässä aariassa ei taukoja ole juuri ollut. Talon isoin mies ei tietenkään ole kotona vaan ajaa toista autoa Suomeen. Minä saan pärjätä viikonlopun ja suurimman osan ensi viikkoa täällä yksin kolmen enemmän ja vähemmän vilkkaan lapsen kanssa. Kaiken lisäksi loppuviikko on koulusta lomaa..

Kun Axel on parkunut ja kirkunut on vanhempia lapsia paimentanut tv. Sieltä on katsottu lasten aamuohjelmat, keskipäivän piirretty ja illalla Suomen euroviisukarsintakappaleita. Totta tosiaan, meillä näkyy täällä Suomen kanavat! Päivämme rytmittyvät täällä suomalaisten uutisten ja lastenohjelmien ympärille kuin Suomessa konsanaan.

Suomi-tv, netti ja skype sekä kontissa mukana kulkeva omaisuus takaavat sen, että koti tuntuu kodilta, eikä ulkomaillaoloa juuri huomaa ennenkuin astuu ovesta ulos toiseen kielimaailmaan. Tavallaan on harmi, että ei olla "täysillä" mukana tässä kulttuurissa, mutta toisaalta nämä nykyajan "fiitserit" ovat varmasti pelastaneet monta yksinäistä iltaa tai rankkaa päivää, jolloin salakavala koti-ikävä olisi voinut yllättää.

Kovin ovat siis meidänkin expattivuodet muuttuneet siitä kun asuttiin Ateenaassa vuonna -98. Ei ollut nettiyhteyttä kotona, ei mitään tv-finlandeja.. vajaan viikon vanhan hesarin sai ostaa siitä yhdestä tietystä kiskasta puolen tunnin ajomatkan päästä ja sydän pamppaillen käytiin postilaatikolla katsomassa olisiko ystäviltä tullut kirjeitä. Maailman radiosta kuului kehnosti Suomen ulkomaille tekemä lähetys, sekin suurimmaksi osaksi jumalanpalveluksia. Kelatkaa, tämä siis yhdeksänkymmentä luvulla!!

Kyllä ovat ajat muuttuneet. Tavallaan vähän kaipaan sitä kokonaisvaltaista kulttuurisuihkua jonka alkuvuosina pakosta sain, ja sitä tietämättömyyden ihanuutta , kun kesällä pääsi Suomeen lukemaan lehdistä ihan tuntemattomista julkkiksista, mutta toisaalta tämä nykyajan jokakodin tekniikka tekee elämän mahdolliseksi melkein missä maailmankolkassa hyvänsä.