Istanbul - Blue Mosque

3 kuukautisella Axelilla on ollut vähän yskää ja nuhaa. Olemme molemmat nukkuneet rikkonaisia öitä, minä kuunnellen räkäistä tuhinaa, Axel hengittäen vaivalloisesti nenän räkäkerroksen läpi. kaksi viime yötä poika on nukkunut istuma-asennossa autokaukalossaan olon helpottamiseksi. Tänään kävimme myös lääkärillä varmistamassa että kaikki on hyvin. Ei hätää - kaikki on hyvin, olon pitäisi helpottua ihan lähiaikoina.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä, jolloin tauti oikeastaan paheni, Axel heräsi valittamaan tukkoista oloaan aamuyöstä. Vain pystyssäolo ja kävely sai hänet rauhoittumaan. Kävelin pimeään olohuoneeseen ennen kuutta aamulla ja katselimme aasian puoleisia valoja. Ajattelin, että tämä kaupunki ei kyllä nuku koskaan. Yksi ystäväni sanoikin kerran, että on tavallaan rauhoittavaa tietää, että joku valvoo koko ajan.."

Pimeydestä, kenties naapuritalomme pihalta kuului askeleita, avaimenkilinää ja hiljaista puhtta - tervehdyksiä. Pian auto käynnistyi ja ajoi ihmiset mukanaan pois. Hummailin rauhoittunutta poikaa sylissä ja kävin sohvalle lepäämään vauva rintani päällä. Yritin vielä itse torkkua. Pian kuului kuitenkin aamun ensimmäinen rukouskutsu, sellaista nousevaa ja laskevaa aa- kirjainta ja välillä muutama m. Päättelin sitten itsekseni, että naapuritalomme miesryhmä lähti kenties aamun ensimmäiseen rukoukseen moskeijaan.

Olemme pohtineet mitä minareeteista lausutaan. Tänään etsin vastauksen:

Ennen päivittäisiä rukoushetkiä suoritetaan minareetista

rukouskutsu, joka sisältää shahadan:

» Jumala on Suurin. Todistan ettei ole muuta jumalaa kuin Jumala. Todistan että Mohammad on Jumalan lähettiläs. Kiiruhda rukoukseen. Tulkaa pelastukseen. Jumala on Suurin. Ei ole muuta jumalaa kuin Jumala. »

5 kertaa kuuluva rukouskutsu kuuluu seuraavina ajankohtina:

-Aamunkoiton rukous (salat al-fajr) aamunkajon ja aamunkoiton välisenä aikana

-Keskipäivän rukous (salat al-zuhr) Auringon saavutettua lakipisteensä

-Iltapäivän rukous (salat al-asr) aikana, jolloin esineen varjo on yhtä pitkä kuin esine itse lisättynä sen  varjon pituuteen keskipäivän hetkellä

-Auringonlaskun rukous (salat al-maghrib) auringonlaskun ja iltaruskon välisenä aikana

-Iltarukous (salat al-isha) illan pimennyttyä

Istanbulilaisten uskontoon suhtautumisesta kerron toisella kertaa sillä pieni nuhapotilas heräsi..

Siniset faktat Wikipedia